Manja slova Veća slova RSS
>

Potpisani prvi Ugovori o bespovratnoj podršci u okviru IPARD II programa u Crnoj Gori.

Datum objave: 28.12.2018 12:49 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Prvi IPARD javni poziv za Mjeru 3 „Investicije u fizički kapital za preradu i marketing poljoprivrednih i ribljih proizvoda“, za dodjelu bespovratne podrške preradi u sektoru poljoprivrede objavljen je 13. aprila 2018. godine. Kroz ovaj Javni poziv malim i srednjim preduzećima iz sektora poljoprivrede bilo je na raspolaganju 17 miliona eura za investicije od 40.000,00 do 1.500.000,00 eura (bez PDV-a), uz bespovratnu podršku od 50%, dok su se dodatna  sredstva  podrške  od  10%  mogla  dodijeliti  za  dio prihvatljivih/odobrenih  troškova  koji  se  odnosi  na  upravljanje  otpadom,  nusproizvodima,  prečišćavanje otpadnih voda i iskorišćavanje otpada.

Javni poziv za Mjeru 3 bio je otvoren za podnošenje aplikacija u periodu od 16. maja do 16. jula 2018. godine i primljeno je ukupno 45 zahtjeva za dodjelu podrške i ukupan iznos investicija bez PDV-a za koje je tražena podrška bio je manji u odnosu na predviđena sredstva.

Nakon završenih kontrola projekata, koje su uključivale i  administrativne i terenske kontrole, Direktorat za plaćanja je do kraja decembra mjeseca potpisao Ugovore o dodjeli sredstava bespovratne podrške sa 12 korisnika, čije ukupne vrijednosti investicija iznose 5,1 milion eura bez PDV-a (6,2 miliona eura sa PDV-om),  a potencijalna podrška je 2,55 miliona eura bez PDV-a. Potencijalni doprinos Evropske Unije iznosi 75%, podrške, dok nacionalni doprinost iznosi 25%.

Nastavak potpisivanja Ugovora za uspješno ocijenjene projekte u okviru prvoga Javnog poziva za Mjeru 3  nastaviće se tokom januara mjeseca 2019. godine.

Dosadašnji Ugovori o dodjeli sredstava bespovratne podrške potpisani su za korisnike iz sektora prerade mesa, mlijeka, voća i povrća i proizvodnje vina, a investicije se odnose na izgradnju/rekonstrukciju objekata, nabavku opreme, kao i nabavku opreme za biološki tretman otpadnih voda.

Podsjećamo da se sredstva podrške iz Mjere 3 mogu  koristiti za podršku u sektorima prerade mlijeka, prerade mesa, prerade voća i povrća (uključujući žitarice, gljive, aromatično i ljekovito bilje), proizvodnje vina, prerade maslina i sektora prerade ribe. Prihvatljivi troškovi se odnose na ulaganja u izgradnju i/ili rekonstrukciju objekata za preradu, opremanje objekata mašinama i uređajima za preradu, mašine i uređaji za opremanje mreže internih puteva, mašine i uređaji za implementaciju sistema bezbjednosti hrane, kao i za uštedu energije i nabavku namjenske mehanizacije.