Manja slova Veća slova RSS
>

Priprema savjetodavnih službi za sprovođenje IPARD poziva za podršku preradi

Priprema savjetodavnih službi za sprovođenje IPARD poziva za podršku preradi
Datum objave: 26.04.2018 14:29 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR 

Predstavnici Direktorata za ruralni razvoj i Direktorata za IPARD plaćanja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja održali su danas radionicu za zaposlene u savjetodavnim službama za biljnu proizvodnju i oblast stočarstva sa procedurom sprovođenja IPARD javnog poziva za podršku preradi, na koji zainteresovani privrednici i kooperative mogu aplicirati od 16. maja do 16. jula 2018. godine.

Savjetodavne službe koje ostvaruju svakodnevni kontakt sa poljoprivrednim proizvođačima, moraju raspolagati jasnim i preciznim informacijama o načinu sprovođenja mjera i dobijanja podrške, kako bi potencijalnim korisnicima približili mogućnosti i uslove korišćenja sredstava podrške i pomogli im u pripremi dokumentacije i prijavljivanju na javne pozive.

Korisnici IPARD javnog poziva za preradu mogu biti pravna lica (mikro, mala i srednja) preduzeća, kao i kooperative. U skladu sa kriterijumima, korisnici mogu biti i velika preduzeća. Podrška se dodjeljuje za preradu poljoprivrednih i ribljih proizvoda, za koje su postavljeni i specifični kriterijumi, odnosno uslovi koje potencijalni korisnici podrške moraju da zadovolje da bi ostvarili podršku kroz ovaj javni poziv. U trenutku podnošenja zahtjeva za isplatu, u zavisnosti od sektora prerade, korisnici moraju imati:

Sektor prerade mlijeka:      minimalni kapacitet dnevne prerade od 500 l mlijeka;

 

Sektor prerade mesa:   -     klanice sa minimalnim kapacitetom dnevnog klanja (8 radnih     časova) od deset grla goveda ili 20 grla svinja ili 30 grla ovaca ili koza ili 3.000 komada živine;

-       prerada mesa sa minimalnim kapacitetom godišnje prerade od 10 t;

 

Sektor proizvodnje vina: minimalni kapacitet od 2.000 l vina godišnje;

 

Sektor prerade voća i povrća (uključujući žitarice, gljive, pečurke, aromatično i ljekovito bilje): pogoni za preradu voća i povrća registrovani u odgovarajućim registrima u skladu sa zakonom.

 

Sektor prerade maslina: minimalni kapacitet prerade od 500 kg;

 

Sektor prerade ribe i akvakulture: minimalni kapacitet godišnje prerade od 5 t.

Kroz IPARD poziv, koji se odnosi na preradu, zainteresovani mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 40.000€ do 1.500.000€, dok podrška iznosi do 50% prihvatljivih troškova. Dodatna sredstva podrške od 10% mogu se dodijeliti za dio prihvatljivih/odobrenih troškova koji se odnosi na upravljanje otpadom, nusproizvodima, prečišćavanje otpadnih voda i iskorišćavanje otpada. Podrška se dobija nakon što se realizuje cjelokupna investicija.

Predmet investicije može biti izgradnja, rekonstrukcija ili opremanje objekata za prijem i preradu, nabavka opreme, mehanizacije, uređenje infrastrukture na proizvodnoj jedinici, investicije u izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, uvođenje sistema bezbjednosti hrane i upravljanje kvalitetom proizvoda.

Svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu se preuzeti sa internet stranice Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci se mogu preuzeti i u kancelarijama odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.

U narednom periodu održaće se radinice za proizvođače, po opštinama, u cilju detaljnijeg informisanja zainteresovanih prerađivača, kao i što veće iskorišćenosti dostupnih sredstava podrške iz EU fondova, po ovom pozivu u iznosu od 17 miliona eura.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja